
N.D.A.G. Letter to Meyer (Jan. 26, 19887) 
 
 
January 26, 1987 
 
Honorable Ray Meyer 
State Representative 
House Chambers 
State Capitol 
Bismarck, ND 58505 
 
Dear Representative Meyer: 
 
Thank you for your letter of January 16, 1987, concerning the application of the 
divestment period in N.D.C.C. § 10-06-13. 
 
N.D.C.C. § 10-06-13(5) states as follows: 
 

5.  Unless retention of the farmland or ranchland is permitted under 
subsection 6 or 7, all farmland or ranchland acquired as security for 
indebtedness, in the collection of debts, or by the enforcement of a 
lien or claim shall be disposed of within three years after acquiring 
ownership, if the acquisition would otherwise violate this chapter. 

 
N.D.C.C. § 28-24-14 states as follows (concerning redemption of real estate): 
 

28-24-14. Effect of sheriff's deed -- Contents. -- The sheriff's deed 
shall be sufficient evidence of the legality of the sale and the proceedings 
therein, until the contrary is proved, and shall vest in the grantee as good 
and perfect a title in the premises therein mentioned and described as was 
vested in the debtor at or after the time when such real property became 
liable to the satisfaction of the judgment. Such deed must recite the 
execution or executions, or the substance thereof, and the names of the 
parties, the amount and date of rendition of the judgment by virtue whereof 
the said real property was sold, and must be executed, acknowledged, or 
proved and recorded as may be provided by law to perfect the conveyance 
of real property in other cases. (Emphasis supplied.) 

 
In answer to your question, then, an executed deed, as of the date of execution, begins 
the period for divestment, not the date of the sheriff's sale. 
 
Sincerely, 
 
Nicholas J. Spaeth 
 
dfm 


