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August 17, 1987 
 
Mr. Vince H. Ficek 
Dickinson City Attorney 
41 First Avenue West 
P.O. Box 866 
Dickinson, ND 58601-0866 
 
Dear Mr. Ficek: 
 
Thank you for your letter of July 21, 1987, in which you request my opinion on several 
questions regarding the municipal employees' pension plan and the policemen's pension 
plan. 
 
Your first question inquires as to the restrictions, if any, limiting the board of trustees' 
investments in the municipal pension plan. N.D.C.C. § 40-46-08 establishes the 
investment parameters for the board of trustees overseeing the municipal pension plan as 
follows: 
 

40-46-08. Investment of surplus in fund -Limitations. At the end of 
each fiscal year, the board of trustees may invest any surplus left in the city 
employees' pension fund, but no part of the moneys realized from any tax 
levy shall be used for any purpose other than the payment of pensions. 
Such surplus funds may be invested in interest-bearing bonds of the United 
States or the state of North Dakota, or bonds or warrants of any county, 
township, or municipal corporation of this state which constitute the general 
obligations or contingent general obligations of the issuing tax authority, or 
investments with any federally insured bank or savings and loan 
association. All securities in which moneys belonging to the fund are 
invested shall be deposited with the treasurer of the board for safekeeping. 
The board may also invest all or part of such surplus funds in other 
investments by selecting a funding agent or agents and establish an 
investment agreement contract regarding such surplus funds. The contract 
shall authorize the funding agent or agents to hold and invest such funds for 
the board and such funds shall be placed for investment only with a firm or 
firms whose primary endeavor is money management, and only after a trust 
agreement or contract has been executed. 

 
N.D.C.C. § 40-45-06 establishes virtually identical investment parameters for the board of 
trustees overseeing the 
policemen's pension plan. 
 



N.D.C.C. §§ 40-45-06 and 40-46-08 contemplate two investment alternatives. First, the 
boards of trustees may self-invest within a defined legal list. Second, the investment of the 
plans' assets may be accomplished by funding agents selected by the boards of trustees. 
 
The boards of trustees' self-investment activities are limited to investments in certain debt 
instruments that constitute general obligations of the issuing governmental entity or 
investments with any federally insured bank or saving and loan association. Aside from 
those investments specifically enumerated in N.D.C.C. § 40-45-06 and 4046-08, the 
boards of trustees are not otherwise authorized to directly invest the funds of the plans. 
 
The second investment alternative available for the boards of trustees is to retain outside 
funding agents to invest the funds of the plans. The outside funding agent is not limited to 
a legal list as are the boards of trustees in regard to their self-investment activities. In the 
absence of a legal investment list, the outside funding agent would be subject to the 
prudent person fiduciary standard. The prudent person rule for investment purposes is 
frequently stated as follows: 
 
[A] fiduciary shall discharge his duties with respect to a plan solely in the interests of the 
participants and beneficiaries and with the care, skill, prudence, and diligence under the 
circumstances then prevailing that a prudent man acting in a like capacity and familiar with 
such matters would use in the conduct of an enterprise of like character and with like 
aims. 
 
29 U.S.C.A. § 1104 (West 1985).   Thus, the boards of trustees may diversify the 
investment portfolios by retaining outside funding agents who would not be limited to the 
legal investment list that governs the boards in their self-investment activities. 
 
Not only would the prudent person rule apply to the activities of the funding agent, but the 
boards of trustees would be held to such a standard in their selection of outside funding 
agents. The boards must exercise prudence in selecting funding agents to ensure that the 
funds' asset allocation goals are satisfied and that adequate diversification exists. 
 
Your second question asks whether the requirements of N.D.C.C. §§ 40-45-06 and 
40-46-08 regarding the selection of a funding agent or agents are satisfied by entering into 
an agreement with a trust department of a local bank. Your third question similarly asks 
for my interpretation as to who qualifies as a funding agent or a firm whose primary 
endeavor is money management. 
 
It is important to note that the North Dakota Public Employees Retirement System is 
governed by a similar restriction as is the municipal employees' pension plan and the 
policemen's pension plan in regard to retaining a funding agent to invest the funds of the 
plan. See N.D.C.C. § 54-52-04(6). N.D.C.C. § 54-52-01(6) defines a funding agent as "an 
investment firm, trust bank, or other financial institution which the retirement board may 
select to hold and invest the employers' and members' contributions." This definition 
would be equally applicable in interpreting N.D.C.C. § 40-45-06 and 40-46-08. 
 



N.D.C.C. §§ 40-45-06, 40-46-08, and 54-52-04(6) further require that the funding agent be 
a firm whose "primary endeavor is money management." Whether a firm's primary 
endeavor is money management involves a question of fact in which I cannot be of great 
assistance. However, it would be my observation that a trust department of a bank would 
ordinarily satisfy the statutory requirements. 
 
Your fourth question asks for a definition of "surplus funds" as used in N.D.C.C. § 
40-45-06 and 40-46-08. Although the term "surplus funds" is capable of varying 
definitions, depending on whether one accepts an accrual or cash-basis analysis, it would 
appear to me that the Legislature contemplated a cash-basis analysis in regard to 
determining the "surplus funds" which may be invested by the boards. Obviously, if an 
actuarial study of accrued liabilities and assets was conducted, the "surplus funds" would 
likely be very minimal. Such an interpretation would result in virtually no investment 
activities and seriously frustrate the economic interests of the funds. 
 
On the other hand, a cash-basis analysis in determining "surplus funds" would allow the 
investment of funds that are not required for immediate distribution to retirees. Obviously, 
this determination will require actuarial and cash flow studies to ensure that the requisite 
liquidity is maintained. The amount of funds necessary for distribution purposes should be 
maintained in demand deposits at financial institutions or similarly liquid cash equivalents. 
 The remainder of the plans' assets should be considered "surplus funds" to be invested 
by the boards of trustees. 
 
If you have any further questions on this matter, please do not hesitate to contact me. 
 
Sincerely, 
 
Nicholas J. Spaeth  
 
dfm 


