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September 22, 1987 
 
Mr. Alan Person 
Executive Director 
North Dakota Public Employees 
Retirement System 
1930 Burnt Boat Drive 
Box 1214 
Bismarck, ND 58502 
 
Dear Mr. Person: 
 
Thank you for your letter of August 10, 1987, inquiring as to the eligibility of retired 
members of the Public Employees Retirement System to vote for and to serve as 
Retirement System board members. 
 
N.D.C.C. § 54-52-03 provides for the governing authority of the Public Employees 
Retirement System. The governing authority of the system consists of a board of five 
persons known as the retirement board. Subsection 3 of this statute contains the following 
sentences: 
 

Three board members shall be elected from among the active 
participating members. . . . Notice of board elections shall be given to all 
active participating members. 

 
These sentences tell us two things. First, the persons voting for board members are 
active participating members of the Retirement System. Second, the use of the term 
"among" indicates that the board members themselves must be active Participating 
members of the Retirement System. 
 
The term "participating member" is defined to mean all eligible employees who through 
payment into the retirement plan have established a claim against the plan. N.D.C.C. 
§ 54-52-01(8). The term "eligible employee" is defined to mean all permanent employees 
who are 18 years of age or more, including appointive and elected officials.  N.D.C.C. 
§ 54-52-01(3). The term "permanent employee" is defined as a governmental unit 
employee whose services are not limited in duration, who is filling an approved and 
regularly funded position in an eligible governmental unit, and who is employed 20 hours 
or more per week and more than 5 months each year.  N.D.C.C. § 54-52-01(9). 
 
Reading together all of the various definitions as they incorporate one another, it is my 
conclusion that the term "active participating members" as used in N.D.C.C. § 54-52-03(3) 
refers to eligible employees paying into the retirement plan who are 18 years of age or 
older, who meet all the eligibility requirements set forth by the chapter, and who are filling 



an approved and regularly funded position, being employed 20 hours or more per week 
and more than 5 months each year. By this very definition, those who have retired from 
public employment and are no longer employed by their public governmental employer 
are not considered as active participating members. As such, those persons who have 
retired from public employment may not vote for the retirement board members and may 
not serve as retirement board members. 
 
This conclusion is supported by reviewing the applicable legislative history should the 
argument be advanced that there is ambiguity in the statute. Prior to 1985, the important 
sentence found in N.D.C.C.  § 54-52-03(3) did not include the word "active." The 1985 
Legislative Assembly added the word "active" to the first sentence of N.D.C.C.  
§ 54-52-03(3). 1985 N.D. Sess. Laws ch. 580. As part of the same legislation, a sentence 
was added to the statute indicating that employees who have terminated their 
employment for whatever reason are not eligible to serve as elected members of the 
board. 
 
In reviewing the legislative history surrounding the enactment of this change to N.D.C.C. 
§ 54-52-03(3), one discovers your appearance before the Senate State and Federal 
Government Committee concerning this bill on February 18, 1985. You indicated to the 
Committee that the purpose of the bill was to eliminate non-active employees from being 
elected to the Public Employees Retirement System board. Hearing on H. 1178 Before 
the Senate Committee on State and Federal Government, 49th Leg., (February 18, 1985) 
(statement of Alan Person). 
 
Senator Vosper asked if retirees were ineligible from serving upon the Public Employees 
Retirement System board. The minutes concerning the Committee hearing do not indicate 
an outright affirmative or negative response from the witness to whom the question was 
addressed. Instead, the witness testified that retirees were forming their own particular 
association and would probably be asking for future representation upon the board. 
Hearing on H. 1178, supra, (statement of Tom Tupa). From the nature of the response, 
one can only assume that the Committee was told that retirees were not eligible to serve 
on the retirement board. 
 
The words of the statute and their definitions, as reinforced by the term "active" in the 
legislative history surrounding the 1985 revision of the statute, leads me to conclude that 
those who have retired from public employment and who have previously participated in 
the Public Employees Retirement System are not eligible to vote for board members of 
the Retirement System. Furthermore, such persons are ineligible to serve as board 
members. 
 
I hope this information is helpful to you. 
 
Sincerely, 
 
Nicholas J. Spaeth 
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