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October 1, 1987 
 
Honorable Ben Meier 
Secretary of State 
State Capitol 
Bismarck, North Dakota 58505 
 
Dear Secretary of State Meier: 
 
Thank you for your letter of September 16, 1987, concerning the membership of the 
Emergency Commission and the ability of other persons to sit in the place of named 
officials comprising the Emergency Commission. 
 
Your first question is whether the Deputy Secretary of State may take the place of the 
Secretary of State at meetings of the Emergency Commission. N.D.C.C. § 44-03-01 
authorizes the Secretary of State, among other officials, to appoint a deputy for whose 
acts the principal is responsible. N.D.C.C. § 1-01-11 states that any duty imposed upon a 
ministerial officer and any act permitted to be done by him, unless otherwise provided, 
may be performed by his lawful deputy. Although the Secretary of State is a ministerial 
officer for many of the functions he performs, he would not be acting as a ministerial 
officer as a member of the Emergency Commission as he is called upon to determine 
whether proper circumstances exist authorizing the Emergency Commission to transfer 
money or to take moneys from the state contingency fund in response to an emergency. 
The discretion and judgment which the Secretary of State would necessarily utilize in 
performing his duties as a member of the Emergency Commission remove the ministerial 
label from his office while a member of the Emergency Commission. 
 
Despite that fact, the generally accepted rule is that the deputy is a substitute for the 
principal empowered to act in the name of and on behalf of the principal in all matters in 
which the principal may act. With respect to the principal, the deputy is in effect an agent 
and the acts of the deputy are considered the acts of the principal for which the latter is 
responsible. The principal is responsible for the acts of the deputy and may remove the 
deputy at his pleasure. 63A Am. Jur.2d Public Officers and Employees  §§ 567, 570 
(1984). 
 
Statutes as to the composition of the Emergency Commission do not prohibit the named 
state officials from appearing by and through their duly appointed deputies. When the 
Legislature has desired to prohibit deputies or designees from replacing their principals on 
boards, it has specifically stated so. See, e g., N.D.C.C. § 15-01-01 (Board of University 
and School Lands). In applying the general rule as to the authority of deputies, it is my 
opinion that the Deputy Secretary of State may appear at the Emergency Commission 
and act as the substitute for the Secretary of State. 
 



Your second question concerns the ability of the Lieutenant Governor to act as a member 
of the Emergency Commission when the Governor is present within the state. N.D. Const. 
art. V, § 7 allows the Governor to prescribe additional duties to the Lieutenant Governor 
beyond those provided for within the constitution. In State ex rel. Peterson v. Olson, 307 
N.W.2d 528 (N.D. 1981), the North Dakota Supreme Court stated that the only limitation 
placed upon the Governor in prescribing additional duties to the Lieutenant Governor 
were those duties expressly reserved to the Governor by the constitution. In reviewing the 
constitution, we did not locate any mention of any duty placed upon the Governor to act 
as a member of the Emergency Commission. Indeed, the Emergency Commission itself is 
a creation of statute as opposed to the constitution. 
 
As the constitution does not provide any duty to the Governor to act as a member of the 
Emergency Commission, such a statutory responsibility may be assigned to the 
Lieutenant Governor pursuant to N.D. Const. art. V, § 7 regardless of whether the 
Governor is present within the state. 
 
I hope this information is helpful to you. 
 
Sincerely, 
 
Nicholas J. Spaeth 
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