
N.D.A.G. Letter to Meier (Oct. 15, 1987) 
 
 
October 15, 1987 
 
Honorable Ben Meier 
Secretary of State 
State Capitol 
Bismarck, ND 58505 
 
Dear Secretary Meier: 
 
Thank you for your letter of September 25, 1987, concerning a dispute which has 
occurred over the registration of the trade name known as "The Straight Shot Band." 
 
According to your letter, a Statement of Change of Ownership of Trade Name Registration 
was filed by certain individuals in your office. In response to the filing of that document, 
you issued a trade name certificate to those individuals. The attorney for the original 
owner of the trade name now contends that there was no change in the ownership or 
interest of the person who engaged in business under the trade name in question. As 
such, the attorney contends the statement of change of ownership was inaccurate and 
should have never been filed with or accepted by your office. 
 
The attorney suggests you change your trade name forms to require the signature of the 
person engaged in business under the registered trade name where an attempt is made 
to file a statement of change of ownership of the trade name. The attorney further 
suggests that you require some proof of sale or assignment of the business involved with 
the trade name. The attorney also contends you should seek the cancellation of the trade 
name certificate completed on September 8, 1987, on the basis of fraud in the registration 
process. 
 
The statute involved in the registration of a trade name is N.D.C.C. § 47-25-02. This 
statute states that if the interest of any person engaged in business under a trade name 
shall change or cease to exist or should any other person become interested therein, such 
change shall be registered within 90 days after any change shall take place in the 
ownership of the business or any part thereof "in the same manner as an original 
registration." 
 
The manner of original registration is also set forth by N.D.C.C. § 47-25-02. The statute 
requires a statement executed by each owner upon blanks furnished by the Secretary of 
State setting forth the three items: 
 
l.  The trade name to be registered, 
 
2.  The name or names and addresses of each and every owner of the business, and 
 



3.  The nature of the business in detail. 
 
Nowhere in N.D.C.C. § 47-25-02 or the other statutes within N.D.C.C. ch. 47-25 is there 
any requirement that the Secretary of State make further inquiry as to the accuracy or 
truthfulness of information provided to him in the process of registering a trade name or a 
change which has occurred as to the person engaged in business under a trade name. 
Furthermore, the statutes do not require the previous owner of a trade name to consent to 
or to approve any change of ownership of trade name registration which may be 
subsequently filed with the Secretary of State's Office. Finally, our search of the statutes 
has not located any authority provided to the Secretary of State to cancel a trade name 
certification on the basis of fraud in the registration process. 
 
In reviewing the information supplied to your office in September of 1987 as to the 
Statement of Change in Ownership of Trade Name Registration, the information provided 
does satisfy the three requirements of the statute. The trade name to be registered is set 
forth as is the name and address of each and every owner of the business and the nature 
of the business in detail. Thus, it is my opinion that your Statement of Change in 
Ownership of Trade Name Registration Form is in compliance with the current statute and 
that you acted in compliance with law in accepting the statement on September 8, 1987, 
and filing the same resulting in a trade name certificate issued on September 8, 1987, to 
Richard Martell, Todd Martell, and Steve Choukalos. As the statute does not require any 
proof of sale or assignment of the business interest involved, you are not able to require 
such information as part of the change of trade name registration procedure. 
 
Furthermore, as you are not in any position to verify the information provided to you by 
those seeking to change the ownership of a trade name registration, and as the statute 
provides no procedure whereby a registration or change of registration may be contested 
or revoked, I do not believe that you have any further statutory responsibilities with 
respect to the dispute involving the trade name "The Straight Shot Band." Instead, the 
parties involved must resort to their own legal remedies. Cases in other jurisdictions 
involving the allegation of improper registration of a trade name due to fraud or inaccurate 
information have usually resulted in a civil action contesting the registration by those 
allegedly harmed by such activities. Academy Award Products, Inc. v. Bulova Watch Co., 
233 F.2d 449 (2d Cir. 1956); Landstrom v. Thorpe, 189 F.2d 46 (8th Cir. 1951).   The 
Federal Trademark Act specifically states that those who obtain registration by false 
declaration or representation are liable in a civil action to any person injured thereby. 15 
U.S.C.A. § 1120 (1982). 
 
However, I believe the suggestion that you should require the signature of any person 
engaged in business under a registered trade name whose interests have been changed 
upon any form which may be submitted to your office seeking a change of ownership in 
the trade name registration may have some merit on policy grounds, although the statute 
does not require it. The statute does require the Secretary of State to provide the forms 
needed to change a trade name registration.  Furthermore, the statute specifically 
requires a "statement executed by each owner." I believe this language is sufficiently 
broad to authorize the Secretary of State to include a signature line upon the change of 



trade name registration form for the person or persons engaged in business under the 
original trade name registration. Such a provision would further one of the goals of trade 
name registration process; namely, the prevention of fraud and confusion. 
 
However, as such a requirement is not specifically required by statute, it is a matter left to 
the Secretary of State's discretion as to whether such a provision should be included on 
forms to be completed by those seeking to change the ownership of a trade name 
registration. Because of the potential for fraud and abuse which may occur where persons 
are simply able to walk in and allege a change in ownership of a trade name registration 
when such is simply not the case, this is a matter which should be brought to the attention 
of the 1989 Legislative Assembly for their consideration and possible statutory change. 
 
I hope this information is helpful to you. 
 
Sincerely, 
 
Nicholas J. Spaeth 
 
dfm  
cc:  Tom Tuntland 


