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November 18, 1987 
 
Mr. Galen Mack 
Assistant Pierce County 
State's Attorney 
P.O. Box 196 
Rugby, ND 58368 
 
Dear Mr. Mack: 
 
Thank you for your letter of August 17, 1987. You ask me to comment upon the opinion 
you gave in a letter to the Pierce County Register of Deeds. That letter discusses whether 
a document entitled "Deed of Trust and Assignment of Rents" and signed by Howard 
Slaubaugh may be recorded without containing a statement of consideration. I apologize 
for the delay in responding to you. 
 
The title of a document alone should not dictate which statutory requirements are 
applicable to that document. If the document by its terms is a conveyance or deed, the 
rules applicable to deeds would govern. If the document is security for an indebtedness, 
the rules applicable to mortgages would govern. Recording requirements for all 
instruments are set forth in N.D.C.C. ch. 47-19. Additional requirements to record deeds 
are found in N.D.C.C. ch. 11-18 and additional requirements to record mortgages are 
found in N.D.C.C. ch. 35-03. The terms of any particular document must be examined 
before determining which recording requirements apply. 
 
Your letter to the Pierce County Register of Deeds quotes the following language from the 
document in question: 
 

"Witnesseth: That Trustor irrevocably GRANTS, TRANSFERS, AND 
ASSIGNS TO TRUSTEE IN TRUST, WITH POWER OF SALE, that real 
property. . ." 

 
From this quote you conclude that the document is a deed for purposes of recording. 
However, the standard form North Dakota mortgage found in N.D.C.C. § 35-03-05 in-
cludes the words "grant, bargain, sell and convey" and includes the granting of a power of 
sale. 
 
It is a requirement of N.D.C.C. § 11-18-02.2(1) and (2) that all deeds presented for 
recordation contain one of four kinds of statements of consideration. Whether the 
Slaubaugh deed of trust requires a statement of consideration turns on the definition of 
"deed." 
 
For the purposes of N.D.C.C. § 11-18-02.2, a "deed" is an instrument "whereby any real 



property or interest therein shall be granted, conveyed, or otherwise transferred to the 
grantee, purchaser, or other person . . ." N.D.C.C. § 11-18-02.2(5). 
 
If the document in question falls within N.D.C.C. § 11-18-02.2's definition of "deed" I agree 
with your opinion that it requires a statement of consideration and, not having one, may 
not be recorded. If any of the exemptions of N.D.C.C. § 11-18-02.2(6) apply the statement 
would not indicate the consideration paid but rather the exemption claimed. One of these 
exemptions includes transactions in which "the grantor and grantee are of the same family 
. . ."   N.D.C.C. § 11-18-02.2(6)(c).   This document may be entitled to this exemption, but 
is without the certification of the exemption. 
 
If this document is not a "deed" within N.D.C.C. § 11-1802.2, but rather a mortgage, it still 
may not be recorded if it fails to satisfy N.D.C.C. § 35-03-04. This statute says no 
mortgage "shall be received for record by the register of deeds unless it contains the post 
office address of the mortgagee and an adequate statement as to amount of 
indebtedness secured and terms of interest." The required inclusions serve the same 
purpose as the statement of consideration for deeds, since they disclose the 
consideration supporting the transaction as well as other information, amount and the 
terms of the encumbrance. The document in question does not comply with N.D.C.C. § 
35-03-05. 
 
Other than N.D.C.C. §§ 11-18-02.2 and 35-03-04, I have not reviewed statutes which may 
affect the propriety of recording this document. However, other recording requirements 
are applicable and should be met before the document is recorded. 
 
Sincerely, 
 
Nicholas J. Spaeth 
 
ja 


