
N.D.A.G. Letter to Wentz (Dec. 16, 1987) 
 
 
December 16, 1987 
 
Dr. Robert M. Wentz  
State Health Officer  
Department of Health and 
Consolidated Laboratories 
State Capitol 
Bismarck, ND 58505 
 
Dear Dr. Wentz: 
 
Thank you for your letter of October 6, 1987, regarding the required license fee for certain 
health care facilities. I apologize for the delay in responding to you. 
 
Your letter refers to two separate licensing issues. These issues are: 
 
(1)  Who, or what type of entity, must obtain a license prior to operating a health care 

facility, and 
 
(2)  Who, or what type of entity, must submit a license fee along with the license 

application. 
 
With respect to the first issue, N.D.C.C. § 23-16-01 requires certain entities to obtain a 
license prior to operating a health care facility. This section provides in part: 
 

no person, partnership, association, corporation, county or municipal 
corporation, or agency thereof, which maintains and operates organized 
facilities for the diagnosis, treatment or care of two or more non-related 
persons suffering from illness, injury, or deformity, or where obstetrical or 
other care is rendered over a period exceeding twenty-four hours shall be 
established, conducted, or maintained in the state of North Dakota without 
obtaining annually a license therefor in the manner hereinafter provided in 
section 23-16-02 and 23-16-03. 

 
(Emphasis supplied.) 
 
You noted in your letter that the "Department historically has licensed the 'person in 
control of the institutions' regardless of the ownership of the real estate." By licensing the 
operator of the health care facility, the Department is correctly applying N.D.C.C. § 
23-16-01. 
 
The second issue raised in your letter concerns the payment of the license fee as required 
by N.D.C.C. § 26-16-03. This section provides in part: 



 
An application for a license for facilities not owned by the state or its political 
subdivisions must be accompanied by the following fees: 
 
1.  For each licensed acute care bed, ten dollars. 
2.  For each licensed skill care bed, seven dollars. 
3.  For each licensed intermediate care bed, five dollars. 

 
You asked whether persons in control of a health care facility are responsible for paying 
the license fee regardless of the ownership of the real estate. It is my opinion that the 
word "facilities" as used in N.D.C.C. § 26-16-03 refers to the enterprise providing the 
services. Therefore, the department must determine the ownership of the enterprise 
operating the services to determine whether a license fee is required. A license fee is 
required so long as the owner of the enterprise operating the services is not the state or 
political subdivision. 
 
As noted above, N.D.C.C. § 23-16-01 requires a license to maintain or operate a health 
care facility. Therefore, the licensed entity is the operator and not the owner of the real 
estate. In establishing the license fee requirement contained in N.D.C.C. § 23-16-03, the 
legislature intended to impose a fee on the entity benefiting from the license (the 
enterprise operating the service) and not the owner of the real estate. 
 
In summary, it is my opinion that an application for a license to operate those health care 
facilities defined in N.D.C.C. § 23-16-01 must be accompanied by a fee when the 
enterprise providing the services is not the state or its political subdivision. This conclusion 
applies regardless of who holds title to the real estate. Further, it is my opinion that when 
the enterprise providing the service is the state or its political subdivision, no license fee is 
required.  
 
Sincerely, 
 
Nicholas J. Spaeth  
 
vkk 


