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January 25, 1991 
 
Honorable George A. Sinner 
Governor 
State Capitol 
600 East Boulevard Avenue 
Bismarck, ND 58505 
 
Dear Governor Sinner: 
 
Thank you for your recent request concerning adoption and enforcement of floodplain 
management regulations and North Dakota statutes controlling that process. For the 
reasons stated below, it is my opinion that N.D.C.C. §§ 11-33-02 and 58-03-11 and ch. 
54-21.3 do not preclude North Dakota counties and townships from adopting and 
enforcing flood plain management regulations meeting the minimum requirements of the 
national flood insurance program. 
 
Your request was prompted by a letter from the Federal Emergency Management Agency 
(FEMA). FEMA administers the National Flood Insurance Act of 1968. This federal law 
prohibits FEMA from providing flood insurance coverage to the residents of a community 
unless the community has adopted and is enforcing floodplain management regulations 
meeting the minimum criteria of the National Flood Insurance Program. FEMA is 
concerned that existing North Dakota state zoning enabling authority may not allow 
counties and townships participating in the National Flood Insurance Program to enforce 
their floodplain management regulations on the construction of farm buildings or on the 
use of land for agricultural purposes or any of the normal incidents of farming. If counties 
and townships cannot enforce such regulations, they may lose eligibility to participate in 
the National Flood Insurance Program. FEMA requires an answer before January 29, 
1991. 
 
Township and county zoning authority is found in N.D.C.C. chs. 11-33 and 58-03.   Both 
townships, under N.D.C.C. ch. 58-03, and counties, under N.D.C.C. ch. 11-33, have the 
authority to adopt and enforce land use and control regulations relating to floodplain 
management. N.D.C.C. § 11-33-02 provides, with regard to adoption of regulations, that 
"[n]o regulation or restriction, however, shall prohibit or prevent the use of land or 
buildings for farming or any of the normal incidents of farming." Identical language is found 
in N.D.C.C. § 58-03-11 with regard to the adoption of zoning regulations by townships. 
 
A prior opinion of this office concluded that under this language in N.D.C.C. § 11-33-02 
extensive subdivision regulation of farm land or buildings can be undertaken without the 
use of such land or buildings being prohibited or prevented. Letter from Attorney General 
Allen I. Olson to Vern Fahy, State Engineer (Jan. 11, 1979) 
 



Prior to 1979, N.D.C.C. § 58-03-11 specifically provided that the regulations and 
restrictions adopted by a township did not "apply to" certain farm lands or buildings. In 
another prior opinion of this office, the Attorney General concluded that this language 
would preclude the township zoning authority from imposing a restriction on the 
construction or use of such buildings in the floodplain area. Letter from Attorney General 
Allen I. Olson to Very Fahy, State Engineer (Aug. 30, 1974). Under this interpretation, 
townships would not have been able to participate in the National Flood Insurance 
Program. 
 
As a result, the 1979 Legislative Assembly amended N.D.C.C.  § 58-03-11 by making the 
restriction for townships the same as that for counties in order to provide townships with 
the necessary authority to fulfill the minimum conditions of the National Flood Insurance 
Program. These restrictions do not preclude regulation of the use of farmland. Ordinances 
requiring a building to be elevated or floodproofed can be adopted under these 
restrictions. Consequently, North Dakota laws differ from the Missouri law discussed in the 
correspondence from FEMA. In Missouri, the law specifically prohibited regulation, and 
provided that permits could not be required on farm buildings, farm structures, or land 
used for raising crops, orchards, or forestry. St. Charles County v. Dardenne Realty Co., 
771 S.W.2d 838, 829 (Mo. 1989). 
 
In addition, the North Dakota Floodplain Management Act of 1981, N.D.C.C. ch. 61-16.2, 
prohibits ordinances or rules permitting uses within floodplains that are inconsistent with 
federal law.  N.D.C.C. § 61-16.2-06 provides that uses are permitted in the floodway to 
the extent they do not cause any increase in the elevation of the base flood.  N.D.C.C. 
§ 61-16.2-08 provides that certain listed uses are permitted in the flood fringe to the extent 
they are not prohibited by any other ordinance, regulation, or statute. Any other ordinance, 
regulation, or statute includes federal regulations or statutes. Because uses which conflict 
with a federal rule or statute are not permitted, a community could not adopt a rule or 
ordinance allowing a use prohibited by a federal rule or statute. 
 
FEMA also asked whether floodplain management requirements that are directly related 
to the construction of buildings, i.e., floodproofing requirements, must be administered 
under the State Building Code authority, N.D.C.C. ch. 54-21.3, or whether these 
requirements can be administered under general zoning enabling authority. FEMA asks 
this question because construction of a building used for agricultural purposes is exempt 
from the State Building Code. N.D.C.C. § 54-21.3-04(3). 
 
Section 61-16.2-08 contains the only floodplain management requirement in the 
Floodplain Management Act of 1981 that relates to construction. Nothing in that section 
requires floodproofing requirements to be administered under the State Building Code. 
 
Although N.D.C.C § 54-21.3-05 gives townships and counties the authority to administer 
and enforce the State Building Code, neither townships or counties are required to adopt 
the State Building Code. See N.D. Op. Att'y Gen. Allen I. Olson to Steven L. Vogelpohl 
(Dec. 19, 1979). "[T]here is no requirement that a building not exempt under N.D.C.C. 
§ 54-21.3-04, which is constructed within a county's zoning jurisdiction must comply with 



the State Building Code where the county has not yet elected to enforce the State 
Building Code or adopt building or zoning regulations encompassing the substance of the 
State Building Code." Id. (Emphasis supplied.) This conclusion was reaffirmed by the 
Attorney General in 1986. See letter from Attorney General Nicholas J. Spaeth to Margy 
Bonner, Williston City Attorney (Jan. 24, 1986) (concurring with December 19, 1979, 
opinion). 
 
Therefore, while counties and townships may adopt the State Building Code, they may 
also adopt and enforce their own building or zoning regulations. Counties may do so 
under N.D.C.C. § 11-33-01, which gives them the authority to regulate and restrict "the 
location and use of buildings and structures and the use, condition of use, or occupancy of 
lands for residence, recreation, and other purposes." Townships may do so under 
N.D.C.C. § 58-03-11, which gives them the authority to regulate and restrict, among other 
things, "the erection, construction, reconstruction, alteration, repair, or use of buildings 
and structures."  Consequently, floodproofing requirements can be administered and 
enforced under the general zoning enabling authority for counties and townships rather 
than the State Building Code. 
 
I trust this resolves the issues raised by FEMA. If you need further assistance on this 
matter, please contact me again. 
 
Sincerely, 
 
 
Nicholas J. Spaeth 
 
jfl 


