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February 4, 1991 
 
Dr. Wayne G. Sanstead 
Superintendent 
Department of Public Instruction 
State Capitol 
600 East Boulevard Avenue 
Bismarck, ND 58505 
 
Dear Dr. Sanstead: 
 
Thank you for your December 18, 1990, letter requesting my interpretation of certain 
provisions of subsection 2 of N.D.C.C.  § 15-60-03 as set out in the following sentence 
which was added to that subsection by the Legislative Assembly in 1981: 
 

In determining whether a school district has an existing indebtedness to the 
maximum limit permitted by law for purposes of this section, the value of 
taxable property means twice the taxable value of all taxable property in the 
school district. 

 
1981 N.D. Sess. Laws ch. 806, § 1. 
 
Before specifically addressing your concerns, it might be helpful to generally review 
N.D.C.C. ch. 15-60. 
 
N.D.C.C. ch. 15-60 establishes a state school construction fund (the "Fund") to be 
administered by the State Board of Public School Education (the "Board"). The Fund is to 
be maintained by the Board at the Bank of North Dakota (the "Bank"). The Board may use 
the Fund to buy down or reduce the interest rate on a loan made by the Bank to a school 
district to pay the cost of a project approved by the Board under N.D.C.C. ch. 15-60. 
N.D.C.C. § 15-60-03(1). 
 
Because some references in N.D.C.C. ch. 15-60 with respect to the manner in which a 
project is to be financed with the aid of a buydown from the Fund are unclear, it is helpful 
to review the legislative history of N.D.C.C. ch. 15-60. 
 
Until amended in 1989, chapter 15-60 provided that the Board (the term "Board" initially 
referred to the State School Construction Board; however, a 1955 amendment designated 
the State Board of Public Education as the "Board") had the authority to: (1) hold title to a 
project in its own name and finance the entire cost of the project with Fund moneys, (2) 
lease a project to a school district, provided that the lease rentals to be paid by the school 
district were in the full amount expended by the Board from the Fund with interest at 2½ 
percent per year, and (3) convey title to a project to a school district upon full payment of 



all rentals by the school district. 
 
Although N.D.C.C. § 15-60-05, which contained the provisions set out in the above 
paragraph, was repealed with the enactment of H.B. 1002 in 1989, several indirect 
references to the financing of the cost of a project through a lease/purchase transaction 
remain. These references, read with the provisions formerly set out in N.D.C.C. 
§ 15-60-05, provide that a project must still be financed through a lease/purchase 
transaction. 
 
The primary change effected by H.B. 1002 is that Fund moneys are no longer available to 
pay the full cost of financing a project. Fund moneys may only be used to pay a portion of 
the interest expense on a loan received by a school district from the Bank to finance a 
project. Title to a project must still be held by the Board. However, the loan proceeds 
received by a school district from the Bank, rather than Fund moneys, are to be used to 
pay the cost of financing a project. 
 
N.D.C.C. § 15-60-03(2) contains several provisions with respect to the terms of a loan and 
eligibility for an interest rate buydown from the Fund. For ease of reading and 
understanding, I am setting these out separately as follows: 
 

1. A school district must levy an amount sufficient to repay a loan from 
the Bank over a term not to exceed 20 years. 

 
2. The amount of a loan may not exceed the lesser of 30 percent of the 

taxable valuation of a school district or $5,000,000. (This provision 
does not expressly state that the amount of a loan may not exceed 
the lesser of these two amounts, but it appears to me from a reading 
of prior language that this provision should be read in this manner to 
give full effect to the language.) 

 
3. A school district's levy for its building fund must not be less than 10 

mills. 
 
4. The Board will use the moneys in the Fund to buy down the interest 

rate on a loan to 2½% per year by paying the Bank the difference 
between the interest rate charged by the Bank and 2½% with a 
school district responsible for paying the principal amount of a loan 
with interest at 2½% per year. 

 
5. The tax levy required to repay a loan must be maintained over the 

term of the loan. 
 
6. A school district must have an existing indebtedness to the maximum 

limit permitted by law at the time a loan is made. 
 
The sentence which is the subject of your letter comes into play with respect to provision 



number 6. 
 
The first step in interpreting the meaning of the provisions of this sentence is to determine 
the meaning of the phrase "an existing indebtedness to the maximum limit permitted by 
law." Prior to a 1979 amendment, a school district was required to have an existing 
bonded indebtedness to the maximum limit permitted by law at the time a loan was made. 
The North Dakota Supreme Court, in Halldorson v. State School Const. Fund, 224 
N.W.2d 814 (N.D. 1974), decided the question of what constituted the maximum limit. The 
Halldorson court calculated the maximum limit of bonded indebtedness in accordance 
with N.D. Const. art. X, § 15. 
 
N.D. Const. art X, § 15 provides, in part: 
 

The debt of any . . . school district . . . shall never exceed five per centum 
upon the assessed value of the taxable property therein; provided that . . . a 
school district, by a majority vote may increase such indebtedness five 
percent on such assessed value beyond said five per centum limit. . . . 

 
N.D.C.C. ch. 15-48 sets out the manner in which an election to increase the debt limit of a 
school district is to be conducted. 
 
The maximum limit was arrived at by multiplying the assessed value of the taxable 
property in the school district by 10 percent (the district had increased its debt limit from 
five percent to 10 percent pursuant to N.D. Const. art. X, § 15 and N.D.C.C. ch. 15-48). 
 
The word "bonded" was removed from N.D.C.C. § 15-60-03(2) in 1979 so that the entire 
indebtedness of a school district could be taken into account to determine whether the 
maximum limit was reached. Hearing on S. 2128 Before the Senate Comm. on Education, 
46th Leg. (January 10, 1979) (Statement of Howard Snortland). 
 
The 1981 Legislative Assembly amended the last sentence of N.D.C.C.  § 15-60-03(2) 
twice.   1981 N.D. Sess. Laws ch. 224, § 1, amended the sentence to read: 
 

In determining whether a school district has an existing indebtedness to the 
maximum limit permitted by law for purposes of this section, the value of 
taxable property means twice the net value of all taxable property in the 
school district rather than six times such value as provided in subsection 4 
of section 21-03-01. 

 
N.D.C.C. § 21-03-01(4) was also amended in 1981 to read: 
 

4. "Value of taxable property" or "the assessed value" of a municipality 
shall mean six times the net value of all taxable property in such 
municipality as determined pursuant to section 57-02-28, provided 
that these terms may never mean more than market value of the 
property. 



 
1981 N.D. Sess. Laws ch. 270, § 1. 
 
The amendment to N.D.C.C. § 21-03-01(4) referred to calculating the "value of taxable 
property" pursuant to N.D.C.C. § 57-02-28, which section was also amended twice in 
1981. 
 
These amendments and their internal references show an intended relationship between 
N.D.C.C. § 15-60-03(2) and the definition for "value of taxable property" found in N.D.C.C. 
§ 21-03-01(4). 
 
Later, in the reconvened 1981 Legislative Assembly, these same sections were again 
amended, but in one bill. N.D.C.C. § 15-60-03(2) was amended to read as it does now. 
N.D.C.C.  § 21-03-01(4) was amended to read: 
 

4. "Value of taxable property" or "the assessed valuation" of a 
municipality shall mean the assessed value of all taxable property in 
such municipality as determined pursuant to chapter 57-02. 

 
1981 N.D. Sess. Laws ch. 806, § 2. 
 
N.D.C.C. § 15-60-03(2) provides that "value of taxable property" is twice the taxable 
value, rather than the assessed value as described in N.D.C.C. § 21-03-01(4), when 
determining eligibility for a loan from the state school construction fund. 
 
Taxable value is determined by applying certain percentages to the assessed value. 
N.D.C.C. § 57-02-27. The assessed value is one-half of the true and full value. N.D.C.C. 
§ 57-02-01(3). True and full value is the beginning point of property valuation, and bears a 
relationship to its actual market value. N.D.C.C. §§ 57-02-01(15) and 57-02-27.1. 
 
The constitutional debt limit, N.D. Const. art. X, § 15, is based on a percentage of the 
assessed value. But, for state school construction fund purposes and the eligibility for a 
loan thereunder, the limit is based on twice the taxable value. 
 
As an example, under the above-noted sections, if school district property had a true and 
full value of $40,000,000, its assessed value would be $20,000,000 and its taxable value 
would be approximately $2,000,000 based on the mix of the types of property involved. 
Using N.D.C.C. § 15-60-03(2), the taxable value is doubled and the constitutional debt 
limit is applied. Therefore, in the example, if an election under N.D.C.C. ch. 15-48 had 
been favorable, the $2,000,000 taxable value becomes $4,000,000, and taken times the 
10% debt limit, the result is $400,000. This last number is the amount of debt the example 
school district would be required to already have at the time of the loan in order to qualify 
for a loan under N.D.C.C. ch. 15-60. 
 
I trust this answers your question.  
 



Sincerely, 
 
Nicholas J. Spaeth  
 
jfl 


