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March 14, 1991 
 
Mr. Richard C. Wilkes 
Burke County State's Attorney 
P.O. Box 190 
Bowbells, ND 58721-0190 
 
Dear Mr. Wilkes: 
 
Thank you for your February 15, 1991, letter asking whether the board of county 
commissioners can change the priority of road projects which will be constructed under a 
schedule approved by the county electorate pursuant to North Dakota Century Code  
§ 57-15-06.3, without violating the holding in 1984 N.D. Op. Att'y Gen. 1 (copy attached). 
 
Your subsequent March 7, 1991, letter clarified your original inquiry by eliminating the 
reference to N.D.C.C. § 57-15-06.3(4). That statute regulates the disposition of surplus 
monies not required to match federal funds.  You stated in your March 7, 1991, letter that 
the county does not have any "surplus funds," and that all farm-to-market road monies 
being held by the county are dedicated to construction projects under the road program. 
Consequently, it is unnecessary to address the disposition of funds under N.D.C.C. 
§ 57-15-06.3(4). 
 
Prior to 1987, the tax proceeds generated under N.D.C.C. § 57-15-06.3, the county 
farm-to-market road program, could only be expended on the farm-to-market road system 
or be used for purposes of matching federal aid for the farm-to-market road program. This 
limitation was in effect at the time 1984 N.D. Op. Att'y Gen. 1 was issued. This limitation is 
no longer in effect, having been repealed by 1987 N.D. Sess. Laws ch. 674. 
 
The conclusion reached in 1984 N.D. Op. Att'y Gen. 1 relied upon the rationale expressed 
by the North Dakota Supreme Court in City of Grand Forks v. Grand Forks County, 139 
N.W.2d 242 (N.D. 1965). In its opinion, the supreme court rested its reasoning upon the 
language limiting the expenditures of the proceeds of the tax funds generated under 
N.D.C.C. § 57-15-06.3.  That limitation was repealed by the 1987 legislature. See N.D. 
Sess. Laws ch. 674.  Additionally, when 1984 N.D. Op. Att'y Gen. 1 was written, the 
legislature had not given a retroactive application to the provisions of N.D.C.C. 
§ 57-15-06.3(3).  Therefore, in 1984, no statutory authority existed whereby a board of 
county commissioners could retroactively change a farm-to-market road program without 
submitting the matter to the county electorate. As a consequence of these legislative 
changes, the opinion reached in 1984 N.D. Op. Att'y Gen. 1 is no longer pertinent to the 
question you present. 
 
When the legislature amended N.D.C.C. § 57-16-06.3 in 1987, a presumption arose that 
the legislature had knowledge of the prior construction of the statute by the supreme 



court. The courts have generally held that the legislature is presumed to have considered 
prior court constructions in the enactment of the amended statute and may be considered 
by courts in the construction of the latter statute on the same subject. Skinner v. American 
State Bank, 189 N.W.2d 665 (N.D. 1971); Lapland v. Sterns, 54 N.W.2d 748 (N.D. 1952). 
"A legislature is presumed, in enacting a statute, to have in mind court decisions 
pertaining to the subject legislated on and to have acted with reference thereto." Id. at 
753. Therefore, it can be concluded that the legislature intended to remove the limitation 
on the expenditure of farm-to-market funds previously imposed by statutory and case law. 
 
Under N.D.C.C. § 57-15-06.3(3) a board of county commissioners is authorized to change 
the farm-to-market road program if it has not been completed within ten years of its 
creation. In the case of Burke County, the program was created in 1968. (See ballot 
attached.)  Additionally, the statute requires that the board comply with the provisions of 
N.D.C.C. § 24-05-16 if there is a change in the original designation of a county road 
system. 
 
By enacting the 1987 amendment to N.D.C.C. § 57-15-06.3 the Legislature was 
presumptively aware of the limitations imposed on the monies generated under the statute 
and the supreme court's affirmation of that limitation in Grand Forks County. 
Consequently, it is my opinion that the Legislature's intent was to provide a board of 
county commissioners with the authority to change the county road program pursuant to 
N.D.C.C. § 57-15-06.3(3).    Thus, it is my opinion the proposal outlined in your February 
15, 1991, letter whereby the county commissioners propose to use "tax revenues 
generated under an approved but incomplete program for construction of farm-to-market 
roads" for maintenance on previously constructed farm-to-market roads is legal.  
 
Sincerely, 
 
Nicholas J. Spaeth 
 
krb  
cc:  Rep. June Enget 


