
N.D.A.G. Letter to O’Connell (May 9, 1991) 
 
 
May 9, 1991 
 
Honorable David O'Connell 
District 6 
RR 1, Box 78 
Lansford, ND 58750 
 
Dear Senator O'Connell: 
 
Thank you for your March 27, 1991, letter requesting my opinion on whether retained 
earnings of for-profit subsidiaries constitute proceeds or revenues to the nonprofit electric 
cooperative corporation parent. 
 
Your letter states that the nonprofit North Dakota electric cooperative corporation 
organized pursuant to North Dakota Century Code (N.D.C.C.) chs. 10-13 and 10-15 has 
two wholly owned subsidiary business corporations both organized pursuant to N.D.C.C. 
ch. 10-19.1. You state that both subsidiaries are governed by separate boards of 
directors, though in both cases at least the majority of the directors are also directors of 
the parent. You further state that the parent cooperative corporation is compelled by 
general rules of the Financial Accounting Standards Board to consolidate subsidiary 
earnings with those of the parent on the parent's financial statements when such earnings 
are retained at the subsidiary. 
 
It is my opinion that the retained earnings of the for-profit subsidiary corporations 
constitute revenue to the parent non-profit electric cooperative corporation which is 
subject to N.D.C.C.  § 10-13-06. It is my further opinion that the provisions of N.D.C.C. 
§ 10-15-33 do not apply to electric cooperative corporations. 
 
N.D.C.C. ch. 10-13 which regulates electric cooperative corporations does not define 
revenue. N.D.C.C. § 10-13-06 provides as follows: 
 

The revenues of an electric cooperative shall be devoted first to the 
payment of operating and maintenance expenses and the principal and 
interest on outstanding obligations, and thereafter, to such reserves for 
improvement, new construction, depreciation, and contingencies as the 
board of directors from time to time may prescribe. Revenues not required 
for the purposes set forth in this section shall be returned from time to time 
to the members of the cooperative in cash, in abatement of current charges 
for electrical energy, or otherwise as the board of directors may determine 
on a pro rata basis according to the amount of business done with each 
during the period. Such return may be made by way of general rate 
reduction to the members if the board of directors so elects. 

 



N.D.C.C. § 10-13-06. Under the Uniform System of Accounts found in REA Bulletin 181-1 
all earnings of a subsidiary corporation constitute non-operating income for the parent 
electric cooperative. Absent any state law affecting the treatment of the income of the 
subsidiary or the non-operating income of the parent, the parent electric cooperative 
would determine through its bylaws whether such income must be distributed or allocated. 
Neither the Internal Revenue Service nor the REA require non-operating income to be 
distributed. 
 
Absent a statutory definition, words in a statute are to be given their ordinary meaning. 
N.D.C.C. § 1-02-02. "Revenue" generally is understood to mean all income or earnings 
i.e., "the gross income returned by an investment . . . the total income produced by a 
given source." Webster's New Collegiate Dictionary at p. 991 (1975). Consequently, all 
earnings, whether or not retained, would constitute revenue. 
 
Therefore, in my opinion, as a matter of law, the retained earnings of the subsidiary 
for-profit corporation constitute revenue to the parent non-profit electric cooperative 
corporation and are subject to N.D.C.C. § 10-13-06. Whether they are required to be 
returned to the members of the cooperative at any given time is a question of fact to be 
determined by the board of directors of the parent electric cooperative corporation using 
the criteria found in N.D.C.C. § 10-13-06. 
 
N.D.C.C. § 10-15-33 governs how net proceeds are to be determined and distributed by 
cooperative associations. However, N.D.C.C. ch. 10-15 in general does not apply to 
electric cooperative corporations which are governed by N.D.C.C. ch. 10-13. 
 

All foreign and domestic cooperatives are governed by the provisions of this 
chapter except that they shall not apply to cooperatives governed by title 26 
or by chapters 6-06, 10-12, 10-13, 36-08, or 49-21, except where the laws 
governing such associations clearly adopt or refer to any provisions of this 
chapter or refer to provisions of the general law governing cooperatives. 

 
N.D.C.C. § 10-15-60. The provisions of N.D.C.C. § 10-15-33 are not adopted or referred 
to within N.D.C.C. ch. 10-13. Rather N.D.C.C.  10-13-06 is the equivalent provision for 
electric cooperative corporations. 
 
I trust this satisfactorily answers your question. 
 
Sincerely, 
 
Nicholas J. Spaeth 
 
vkk 


