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October 11, 1991 
 
Lloyd A. Jones 
Commissioner 
North Dakota Game and Fish Department 
100 North Bismarck Expressway 
Bismarck, ND 58501-5095 
 
Dear Mr. Jones: 
 
Thank you for your July 31, 1991, letter in which you requested an opinion regarding a 
landowner's liability under N.D.C.C § 53-08-03 in a variety of circumstances. 
 
You have asked eight questions which I will address individually. As evidenced by the 
many possibilities you raise, the answers are highly fact dependent. I will assume for 
discussion that in each circumstance a person would be entering another's property for 
"recreational purposes" as defined in N.D.C.C. § 53-08-1. 
 
N.D.C.C § 53-08-03 states: 
 

Subject to the provisions of section 53-08-05, an owner of land who either 
directly or indirectly invites or permits without charge any person to use 
such property for recreational purposes does not thereby: 
 
1. Extend any assurance that the premises are safe for any purpose; 
 
2. Confer upon such persons the legal status of an invitee or licensee to 

whom a duty of care is owed; or 
 
3. Assume responsibility for or incur liability for any injury to person or 

property caused by an act or omission of such persons. 
 

1. If a fee is not charged, does a landowner's liability vary if the land is posted against 
hunting or trespass vs. land left unposted? 
 

I call your attention to the phrase in N.D.C.C. § 53-08-03 "who either directly or indirectly 
invites or permits." If the landowner has neither directly nor indirectly invited or permitted 
entry onto the property, the statute would not apply. However, N.D.C.C §  53-08-02 
states: 
 

Duty of care of landowner. Subject to the provisions of section 53-08-05, an 
owner of land owes no duty of care to keep the premises safe for entry or 
use by others for recreational purposes, or to give any warning of a 



dangerous condition, use, structure or activity on such premises to persons 
entering for such purposes. 

 
In O'Leary v. Coenen, 251 N.W.2d 746, 757 (N.D. 1977) the court stated that an occupier 
of the premises owes no duty to a trespasser other than to refrain from harming him in a 
willful or wanton manner. At such time as the trespasser's presence in a place of danger 
becomes known, the occupier's duty is to exercise ordinary care to avoid injuring the 
trespasser. 
 
Therefore, in response to the first question, if a person has not been charged an access 
fee and is not directly or indirectly invited or permitted on the property, the owner owes no 
duty to keep the premises safe. The owner also does not have a duty to give warning of 
dangerous conditions as long as he does not willfully or wantonly fail to guard against a 
known danger. 
 
2. If a fee is not charged and a person enters posted land without permission, is a 

landowner's potential for liability affected? 
 
The court holding in O'Leary v. Coenen, supra, would also be applicable in this instance. 
In addition, a similar question was addressed in Friedman v. Grand Central Sanitation, 
571 A.2d 373 (Pa. 1990), when a hunter sought damages from a landowner for injuries 
received when he entered posted property. 
 
The Friedman court held that the owner of private property, although the land was posted 
"no trespassing" and the public was not invited, was entitled to immunity under the 
Pennsylvania "Recreational use of Land and Water Act". Therefore in Pennsylvania, a 
landowner whose land is used for recreational purposes without charge, whether or not he 
has invited them, is not liable nor does he have a duty to keep the premises safe or to 
warn against "a dangerous condition, use, structure, or activity on the premises". Again 
the landowner must not willfully and wantonly harm the trespasser or fail to guard against 
a known danger when the entering person's presence becomes known. 
 
As in the response to question one, O'Leary and Friedman, coupled with N.D.C.C. 
§ 53-08-02 indicate that if a person has not been charged an access fee and is not 
directly or indirectly invited or permitted on the property, the owner owes no duty to keep 
the premises safe or to warn against a dangerous condition, use, structure or activity on 
the premises. Again, the owner must not willfully or wantonly fail to guard against a known 
danger. 
 
3. If no fee is charged, is there a difference in a landowner's potential for liability if 

land is specifically posted against hunting vs. being posted against all trespass? 
 
The purpose of the statute is to encourage landowners to allow recreational use of their 
land. Although the statute was created to protect persons who "gratuitously" allow others 
to use their property for recreational purposes, nothing in the statute specifically limits its 
application to owners who do not grant permission and post their land to keep others out. 



However, if the land is posted against hunting and the landowner allows other recreational 
activities such as hiking, biking, fishing, etc., N.D.C.C. § 53-08-03 may apply, depending 
upon the situation. 
 
4. With significant absentee ownership, where a tenant has control of the land, what 

is the liability of the landowner vs. the tenant (no fee charged)? 
 
The "owner" of land as defined in N.D.C.C. ch. 53-08 includes tenant, lessee, occupant, or 
person in control of the premises. Thus, immunity from liability would apply to the actual 
owner as well as the tenant. 
 
5. What is the liability if the landowner specifically grants permission but charges a 

$25 access fee? 
 
As previously discussed, if a landowner grants permission but does not charge a fee, he 
is protected under N.D.C.C. § 53-08-05. You stated in your letter that the statute implies 
liability may be assumed if a fee is charged. 
 
However, the immunity provided in N.D.C.C. §§ 53-08-02 and 53-08-03 does not impose 
automatic liability if a fee is changed. 
 
Liability is assumed but is based upon whether a reasonable person would act in the 
manner the landowner acted. As stated in Stokka v. Cass City Elec. Co-op, Inc.: 
 
In order to characterize an injury as having been willfully or wantonly inflicted, it is 

necessary to show knowledge of a situation requiring the exercise of 
ordinary care and diligence to avert injury to another; ability to avoid 
resulting harm by ordinary care and diligence in the use of the means at 
hand; and the omission of such care and diligence to avert threatened 
danger when to an ordinary person it must be apparent that the result likely 
would prove disastrous to another. (Quoting from Van Ornum v. Otter Tail 
Power Co., 2120 N.W.2d 188, 202 (N.D. 1973).) 

 
373 N.W.2d 911 (N.D. 1985). 
 
The determination of reasonableness will necessarily depend on the facts of the individual 
case. 
 
6. What is the liability if the landowner specifically grants permission but does not 

charge an access fee? 
 
If a landowner specifically grants permission but does not charge a fee, N.D.C.C. 
§ 53-08-03 would apply, and the landowner would not be liable for ordinary negligence. 
 
7. If the landowner does not grant permission, but the hunter enters unposted land to 

hunt and is injured what is the landowner's liability? 



 
If the landowner has not granted permission for an individual to enter his land for 
recreational purposes, the landowner would not have protection under N.D.C.C. 
§ 53-08-03 but would have protection under N.D.C.C. § 53-08-02. 
 
8. If a hunter enters legally posted land without permission, hunts illegally and is 

injured, does the landowner have a potential for liability? 
 
An occupier of premises owes no duty to a trespasser other than to refrain from harming 
him in a willful or wanton manner. Should the trespasser's presence in a place of danger 
become known to the occupier, the occupier then has a duty to exercise ordinary care to 
avoid injuring him. O'Leary, id. N.D.C.C. § 53-08-06, emphasizes the obligation of a 
person entering another's land to exercise care in his use and activities upon that land. 
 
In summary, by allowing the free use of his land for recreational purposes, a landowner is 
generally protected from liability. By charging an access fee, the landowner has removed 
any protection given by the statute. However, whether a landowner is liable depends upon 
whether or not he was negligent or acted maliciously in failing to warn against dangerous 
conditions. 
 
I hope this discussion will help to clarify your concerns. 
 
Sincerely, 
 
Nicholas J. Spaeth 
 
ah 


