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December 19, 1991 
 
Lloyd Omdahl, Chairman 
Children's Services Coordinating Committee 
Office of Lt. Governor 
State Capitol 
600 East Boulevard Avenue 
Bismarck, ND 58505 
 
Dear Lt. Governor Omdahl: 
 
Thank you for your August 6, 1991, letter concerning the interest of the Children's 
Services Coordinating Committee in pursuing cooperation and collaboration in public and 
private agencies serving children at risk of abuse, neglect, or out-of-home placement. You 
advised the committee is concerned about constraints which seem to work against full 
cooperation and collaboration. The committee is focusing on the extent to which legal 
confidentiality requirements impede the transfer of information between involved 
agencies. 
 
The Legislature shares the committee's concern that there be cooperation among various 
entities in connection with protective services for children. North Dakota Century Code 
(N.D.C.C.)  § 50-25.1-12 provides that "[a]ll law enforcement officials, courts of competent 
jurisdiction, and appropriate state agencies shall cooperate in fulfillment of the purposes of 
[N.D.C.C. ch. 50-25.1]." You specifically requested my opinion regarding confidentiality 
constraints with respect to the Department of Human Services and county social service 
boards and other "entities." 
 
The Department of Human Services (Department) includes the regional human service 
centers.  N.D.C.C. § 50-06-01.4.  In connection with the protection and treatment of 
abused or neglected children under N.D.C.C. ch. 50-25.1 the Department also includes its 
designee. N.D.C.C. § 50-25.1-02(3).   County social service boards act as the designee of 
the Department in receiving reports of child abuse or neglect and conducting 
investigations.  N.D. Admin. Code § 75-03-19-02. Otherwise there is a constraint 
regarding the exchange of information between the Department and county social service 
boards. For example, NDDHS Manual § 110-01-03-30 provides for an exchange of 
information between units of the Department on a "need to know" basis. County social 
service boards are not units of the Department for purposes of this section. 
 
This policy has in the past created some uncertainty with respect to the exchange of 
information regarding services provided under N.D.C.C. ch. 50-25.1. This apparently 
prompted the issuance of the March 20, 1991, policy statement to the directors of the 
regional human service centers and the county social service boards entitled Regional 



Human Service Center Policy Child Protective Services - Exchange of Information, a copy 
of which is attached. 
 
Records of clients of the Department are confidential pursuant to N.D.C.C. § 50-06-15. 
NDDHS Manual, § 110-01-09-01 provides that the statute "does not apply to disclosures 
made in the administration of a program. . . ." Also see N.D.C.C. § 50-06-15. In my 
opinion, this was the thrust of the March 20, 1991, policy statement. 
 
Among other things, the Department is required to administer "programs for children and 
families, including adoption services and the licensure of child-placing agencies, foster 
care services and the licensure of foster care arrangements, child protection services . . . 
and [administer] the interstate compacts on the placement of children and juveniles." 
N.D.C.C. § 50-06-01.4(1). 
 
In administering such programs the Department is required "[t]o provide for the placing 
and supervision of children in need of substitute parental care, subject to the control of 
any court having jurisdiction of [a] child." N.D.C.C. § 50-06-05.1(6).   An abused or 
neglected child is a deprived child.  N.D.C.C. §§ 50-25.1-02(2),(6); 27-20-02(5); In re. 
S.W., 290 N.W.2d 675 (N.D. 1980); In re. J.Z., 190 N.W.2d 27 (N.D. 1971). A child found 
to be deprived in a juvenile court proceeding may be placed for foster care.  N.D.C.C. 
§§ 27-20-30(1)(b); 27-20-47.  Juvenile court proceedings are confidential but may be 
disclosed to a "public or private agency . . . providing supervision or having custody under 
order of the juvenile court." N.D.C.C. § 27-20-51(1). Such records may also be inspected 
upon order of the juvenile court. N.D.C.C. § 27-20-51(2).  For purposes of this letter child 
protective services are to be understood to include out-of-home placement. 
 
N.D.C.C. § 50-25.1-06 provides that "[t]he department and appropriate county social 
service board shall provide protective services for the abused or neglected child and other 
children . . . and shall provide other appropriate social services, as the circumstances 
warrant . . . ." 
 
"'Protective services' includes services performed after an investigation of a report of child 
abuse or neglect has been conducted, such as social assessment, service planning, 
implementation of service plans, treatment services, referral services, coordination with 
referral sources, progress assessment, monitoring service delivery, and direct services."  
N.D.C.C. § 50-25.1-02(7). 
 
The usual confidentiality constraint does not apply to disclosures made in the 
administration of the child protective services program. N.D.C.C. § 50-06-15; NDDHS 
Manual § 110-01-09-01.   Even privileged communications between husband and wife 
and professionals and patients or clients, excepting lawyers and clients, are abrogated 
with respect to reports regarding child abuse or neglect. N.D.C.C. § 50-25.1-10. 
 
Because county social service boards serve as the designee of the Department in 
conducting investigations of child abuse or neglect, it is necessary to exchange 



information in connection with such investigations and the provision of follow-up protective 
services. 
 
The authority to exchange information between the Department and county social service 
boards and other entities in connection with child abuse or neglect investigations and 
follow-up protective services is provided for by N.D.C.C. § 50-25.1-11 which provides, in 
part: 
 

All reports made under this chapter, as well as any other information 
obtained, are confidential and must be made available to: 

 
  . . . . 
 

3. Authorized staff of the department, appropriate county social 
service boards, and appropriate state and local child 
protection team members. 

 
. . . . 

 
5. Public officials and their authorized agents who require such 

information in connection with the discharge of their official 
duties. 

 
6. A court whenever it determines that the information is 

necessary for the determination of an issue before the court. 
 
The Department and county social service boards as well as other entities must cooperate 
and exchange information in connection with programs providing protective services for 
children in carrying out the purpose of N.D.C.C. ch. 50-25.1. That purpose is "to protect 
the health and welfare of children" and "to encourage the provision of services which 
adequately provide for the protection and treatment of abused and neglected children. . . 
."  N.D.C.C. § 50-25.1-01." 
 
Sincerely 
 
Nicholas J. Spaeth 
 
jfl 


