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- QUESTIONS PRESENTED - 
 

I. 
 
Whether subsection 2 of section 11-10.1-05, of the North Dakota Century Code requires 
that on January 1, 1981, each assessor in a county, regardless of how long he has served 
as assessor, must have met the minimum requirements for assessor. 
 

II. 
 
Whether subsection 2 of section 11-10.1-05, N.D.C.C., requires that an assessor be 
certified by the state supervisor of assessments by January 1, 1982, if that individual 
assumed the assessor's duties in January 1981, for a city or township that had exercised 
the option to employ its own assessor. 
 

- ATTORNEY GENERAL'S OPINION - 
 

I. 
 
It is my opinion that subsection 2 of section 11-10.1-05, N.D.C.C., was intended to require 
that by January 1, 1981, every assessor in the county who at that time had been an 
assessor for at least one year must meet the minimum requirements for the kind of 
assessment jurisdiction for which the assessing duties are to be performed. However, if an 
assessor did not have an opportunity to become certified because a course of instruction 
was not conducted or provided by the county director of tax equalization, then the 
assessor may continue until given the opportunity to take the course of instruction and 
become certified by the state supervisor of assessments. 
 

II. 
 
It is my further opinion that a city with a population under five thousand or a township must 
have exercised its option prior to January 1, 1981, to retain its assessor in order to employ 
an assessor after that date.  If the assessor assumes his duties in January 1981, he 
cannot continue as assessor for more than one year unless the state supervisor of 
assessments has certified that he has met the established minimum requirements.  
However, if the assessor did not have an opportunity to become certified within that time 
because a required course of instruction was not conducted or provided during that year 
by the county director of tax equalization, he can continue as assessor until he has had 
that opportunity,  provided he then becomes certified by the state supervisor of 
assessments. 
 



- ANALYSIS - 
 

I. 
 
The only specific date prescribed in subsection 2 of section 11-10.1-05, N.D.C.C., is 
January 1, 1981.  That is the date on which the county director of tax equalization 
succeeds to the duties of each assessor in the county, except that he does not do so in the 
following instances:  first, he does not do so in any city with a population of five thousand 
or more, as provided in the 1979 amendment to subsection 2; and, second, he does not 
do so in any city with a population under five thousand or any township that prior to 
January 1, 1981, had exercised its option to retain the city or township assessor.  Those 
provisions must, however, be construed and reconciled with two further provisions:  first, 
that the state supervisor of assessments, after conferring with other designated persons, 
shall establish minimum requirements for city and township assessors, which 
requirements may include courses of instruction to be conducted by the county director of 
tax equalization; and, second, no city or township assessor shall serve longer than 
twelve-months unless certified by the state supervisor of assessments as having met the 
minimum requirements.  
 
The 1977 amendment that enacted the above provisions as subsection 2 of section 
11-10.1-05, N.D.C.C., was no doubt intended to upgrade the assessing skills of the 
assessor, particularly the assessor for any city or township that exercised the option to 
retain its own assessor.  Because some period of time obviously was necessary for the 
state supervisor of assessments to establish the minimum requirements for the assessor 
and for the county director of tax equalization to conduct any course of instruction included 
in those requirements, January 1, 1981, was prescribed as the date on which the county 
director of tax equalization would succeed to the assessors' duties in cities and townships 
that did not exercise the option to retain assessors. 
 
If, however, an assessor of a city or township that exercised the option to retain its 
assessor had no opportunity to take a prescribed course of instruction because the course 
was never conducted by the county director of tax equalization, it would not be reasonable 
to assume that the Legislature intended, without more explicit language, that the county 
director of tax equalization should succeed to the assessing duties of that city or township 
assessor on January 1, 1981.  The assessor in such a case therefore should be permitted 
to continue in office after January 1, 1981, until given the opportunity to take any course of 
instruction required to meet the minimum requirements and become certified by the state 
supervisor of assessments. 
 

II. 
 
The analysis provided above for the first question presented is also applicable here.  
subsection 2 of section 11-10.1-05, N.D.C.C., provides that neither a city with less than 
five thousand population nor a township can employ an assessor after January 1, 1981, 
unless prior to that date it had exercised its option to employ its own assessor.  If such a 
city or township that exercised the option before January 1, 1981, does not have an 



assessor on that date, the assessor that it thereafter employs must either have been 
certified by the state supervisor of assessments as having met the minimum requirements 
or, if not certified, he must become certified within twelve months from the day he assumes 
the duties of the assessor's office, except that if he had no opportunity within that period to 
take any required course of instruction, he can continue in office beyond the twelve month 
period until he does have that opportunity, provided the state supervisor of assessments 
then certifies that he has met the minimum requirements. 
 
In a city or township that has exercised its option before January 1, 1981, to retain its 
assessor a vacancy can, of course, occur in that office.  If the city or township is not able to 
fill the office with a certified assessor, the person appointed or elected to fill it then has one 
year within which to become certified unless, as already explained, he had no opportunity 
during that year to take any required course of instruction. 
 

- EFFECT - 
 
This opinion is issued pursuant to section 54-12-01, N.D.C.C.  It governs the actions of 
public officials until such time as the question presented is decided by the courts. 
  
ROBERT O. WEFALD 
Attorney General 
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Assistant Attorney General 


