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- QUESTION PRESENTED - 
 
Whether the owner of an off-sale retail liquor license can dispense free samplings of 
alcoholic beverages on the licensed premises. 
 

- ATTORNEY GENERAL'S OPINION - 
 
It is my opinion that state law does not prohibit the dispensement of free samples of 
alcoholic beverages on the licensed premises of an off-sale establishment.  However, a 
local governing body may regulate or restrict such an activity pursuant to section 5-02-09 
and 40-05-01(29) of the North Dakota Century Code. 
 

- ANALYSIS - 
 
Pursuant to sections 5-02-03 and 5-02-04 of the North Dakota Century Code, beer and 
liquor can be sold at retail in two possible manners, i.e., "on-sale" or "off-sale".  The North 
Dakota Century Codes does not define the terms "on-sale" and "off-sale".  However, the 
definition of general acceptance is found in a case entitled Affiliated Distillers Brands Corp. 
v. Gillis, 130 N.W.2d. 597, 598  (S.D. 1964), wherein the terms were defined as follows: 
 

As the terms imply the off-sale store sells liquor by the package for use off 
the premises where sold and the on-sale establishment sells it by the drink 
for consumption on its premises.  
 

Thus, an alcoholic beverage may be sold "on-sale" which means it must be sold by the 
drink and consumed on the licensed premises (in the bar), or it may be sold "off-sale" 
which means it must be sold by the package for consumption off the licensed premises.  It 
is not permissible with either an on-sale or off-sale license to sell an alcoholic beverage by 
the drink for consumption off the premises. Nevertheless, the critical issue in the present 
case is whether a sale has in fact taken place. 
 
In the instant case, the alcoholic beverages are to be dispensed free of charge to persons 
on the licensed premises of an off-sale establishment, and therefore no sale has occurred.  
State law does not specifically prohibit the mere dispensing and consumption of alcoholic 
beverages on the off-sale licensed premises so long as the prohibitions as to days and 
hours outlined in section 5-02-05, N.D.C.C., are adhered to.  However, if it can be shown 
that a sale has taken place through indirect means, i.e., a cover charge at the door, then 
the above-mentioned activity would not be permissible. The facts of each particular case 
would have to be carefully reviewed in order to determine whether a sale has occurred.  
 
Although state law does not specifically prohibit the consumption of free alcoholic 
beverages on the licensed premises of an off-sale establishment, it should be noted that 



pursuant to sections 5-02-09 and 40-05-01(29), N.D.C.C., the local governing body may, 
by ordinance or resolution, regulate or restrict such an activity. 
 

- EFFECT - 
 
This opinion is issued pursuant to section 54-12-01, N.D.C.C.  It governs the actions of 
public officials until such time as the question presented is decided by the courts. 
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