
Date Issued:    June 18, 1981     (AGO 81-63) 
 
Requested by:   Lloyd F. Zander 

Commissioner of Veterans' Affairs 
 

- QUESTION PRESENTED - 
 
Whether moneys raised by the county mill levy authorized by section 57-15-06.4 of the 
North Dakota Century Code for the veterans' service officers' salary, traveling, and office 
expenses can be used by the board of county commissioners for other unrelated 
purposes. 
 

- ATTORNEY GENERAL'S OPINION - 
 
It is my opinion that, except as authorized in the limited circumstances prescribed by 
section 11-23-07, N.D.C.C., moneys raised by the county mill levy authorized by section 
57-15-06.4, N.D.C.C., cannot be used by the board of county commissioners for purposes 
unrelated to those for which the levy was made. 
 

- ANALYSIS - 
 
Section 57-15-06.4, N.D.C.C., provides as follows:  
 
57-15-06.4.  LEVY AUTHORIZED FOR COUNTY VETERANS' SERVICE OFFICERS' 
SALARY, TRAVELING AND OFFICE EXPENSES.  The county commissioners of each 
county may levy annually a tax of not to exceed three-fourths mill on the dollar of the net 
assessed taxable valuation of the county, to provide a fund, for the payment of the salary, 
traveling, and office expenses of the county veterans' service officer authorized to be 
appointed by section 37-14-18.  Such levy shall not be limited by the provisions of section 
57-15-06. 
 
The three-fourths mill levy was increased to one and one-fourth mills by the 1981 
Legislative Assembly.  
 
Section 57-15-06.4, N.D.C.C., authorizes the tax to be levied "to provide a fund" for 
payment of the "salary, traveling, and office expenses of the county veterans' service 
officer."  The rule regarding use of special county funds is stated in 20 C.J.S. 1109-1111, 
Counties Section 231, as follows: 
 
Where special county funds are authorized, and are in fact raised for a particular purpose, 
they must be applied thereto and cannot be diverted to any other purpose, or transferred 
to any other fund, . . . unless a valid statute authorizes or requires a transfer to be made . . 
.  
 
Cited to this statement in C.J.S. is Boettcher v. McDowall, 174 N.W. 759 (N.D. 1919). 
 



The county budget law in chapter 11-23, N.D.C.C., includes sections 11-23-06 and 
11-23-07, N.D.C.C., which provide as follows:  
 
11-23-06.  EXPENDITURE CANNOT BE MADE IN EXCESS OF APPROPRIATION.  No 
county expenditure shall be made or liability incurred, nor shall a bill be paid for any 
purpose, in excess of the appropriation therefor, except as provided in sections 11-23-07 
and 11-23-08. 
 
11-23-07.  TRANSFER OF MONEY FROM OTHER FUNDS.  If the appropriation for any 
purpose is not sufficient to meet the expenditures required by law, the county auditor, on 
the order of the board of county commissioners, may make a transfer to the required fund 
from any other fund, except from sinking and interest funds set aside to pay the principal 
or interest on outstanding bond issues, or from funds set aside to retire any other 
outstanding indebtedness, or from funds received from the state for road, bridge, and 
highway purposes.  The board shall place on its records a statement of all such transfers 
with the reasons therefor in detail, and shall report fully and specifically thereon in the 
published statements of its proceedings. 
 
Section 11-23-07, N.D.C.C., does provide authority for the board of county commissioners 
to transfer moneys from any county fund, other than those expressly excepted, to another 
county fund.  This provision, however, creates a limited authority due to section 11-23-06, 
N.D.C.C., and the provision in section 11-23-07, N.D.C.C., which states that such transfer 
can be made to another fund only if the appropriation that is to be financed out of that fund 
is insufficient to meet the "expenditures required by law."  The words "expenditures 
required by law" for a particular purpose do not include expenditures for a purpose that is 
merely authorized by law to be made but not required by law to be made.  Therefore, a 
transfer from the veterans' service officers' fund established by section 57-15-06.4, 
N.D.C.C., can be made under section 11-23-07, N.D.C.C., to another county fund only if 
the expenditures from that fund are actually required by law to be made rather than only 
authorized by law to be made. 
 

- EFFECT - 
 
This opinion is issued pursuant to section 54-12-01, N.D.C.C.  It governs the actions of 
public officials until such time as the question presented is decided by the courts or the 
applicable provisions of law are amended or repealed. 
 
ROBERT O. WEFALD 
Attorney General 
 
Prepared by: Kenneth M. Jakes 

Assistant Attorney General 


