
 

LETTER OPINION 
93-L-336 

 
November 18, 1993 
 
 
 
Mr. Stephen J. Rice 
Walsh County State's Attorney 
Courthouse 
Grafton, ND 58237 
 
Dear Mr. Rice: 
 
Thank you for your October 4, 1993, letter requesting 
my opinion on whether Walsh County may pay the 
employee contribution to the Public Employees 
Retirement System (PERS) for non-social service board 
employees in lieu of a raise while denying that 
particular benefit to county social service board 
(CSSB) employees, who instead will receive a 3% salary 
increase. 
 
You indicated that CSSB employees are considered by 
the county commission to be "covered by the North 
Dakota Department of Human Services Manual regarding 
personnel policies, procedures and employee benefits." 
 You also indicated that the CSSB employees have 
received raises identical to those granted state 
employees but that such raises have not been granted 
to non-CSSB employees of Walsh County.  Presumably, 
the county is picking up the PERS employee 
contribution to provide some equity to those non-CSSB 
employees who have not received certain pay raises 
granted to CSSB employees. 
 
CSSB employees are subject to some unique personnel 
administration requirements.  Although they are 
employees of the individual counties, they are covered 
by the state merit system of personnel administration 
and are subject to state merit system rules, now found 
at North Dakota Administrative Code (N.D. Admin. Code) 
art. 4-07, including those pertaining to benefits such 
as annual and sick leave.  See 1981 N.D. Op. Att'y 
Gen. 413.  Further, the authority to set personnel 
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policies and make personnel decisions regarding such 
employees is shared by the state Central Personnel 
Division, the county social service board, and the 
board of county commissioners, although the latter 
retains a large measure of control because of its 
budgetary authority and authority to make appointments 
to the county social service board.  1981 N.D. Op. 
Att'y Gen. 323. 
 
There is no legal requirement for a county to utilize 
the Department of Human Services' personnel policy 
manual for county social service board employees, 
although the county commission is free to do so to the 
extent it does not conflict with state merit system 
rules.  Neither is the county required to grant raises 
to CSSB employees that apply only to state employees. 
 See Letter from Attorney General Nicholas J. Spaeth 
to Brian McClure (January 15, 1992).  However, CSSB 
employee salaries must be within the salary ranges for 
the applicable state classifications.  1981 Op. Att'y 
Gen. 361.  This may, in some instances, necessitate 
that some salary increases be given to CSSB employees 
to keep them within the applicable classification pay 
ranges. 
 
County employees are authorized to join the Public 
Employees Retirement System in certain instances.  
North Dakota Century Code (N.D.C.C.) ? 54-52-02.1.  
Employers participating in PERS have the option to 
pick up the contribution in lieu of a salary increase. 
 N.D.C.C. ? 54-52-05(3) provides: 
 
 Each employer, at its option, may pay the 

employee contributions required by subsection 2 of 
section 54-52-06.1 for all compensation earned after June 
30, 1983, and may pay the employee contributions required 
by section 54-52-06.2 for all compensation earned after 
June 30, 1991.  The amount paid must be paid by the 
employer in lieu of contributions by the employee.  If 
the state decides not to pay the contributions, the 
amount that would have been paid will continue to be 
deducted from the employee's compensation.  If 
contributions are paid by the employee, they must be 
treated as employee contributions in determining tax 
treatment under this code and the federal Internal 
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Revenue Code.  If contributions are paid by the employer, 
they shall not be included as gross income of the 
employee in determining tax treatment under this code and 
the Internal Revenue Code until they are distributed or 
made available.   The employer shall pay these employee 
contributions from the same source of funds used in 
paying compensation to the employee.  The employer shall 
pay these contributions by effecting an equal cash 
reduction in the gross salary of the employee or by an 
offset against future salary increases or by a 
contribution of a reduction in gross salary and offset 
against future salary increases.  If employee 
contributions are paid by the employer, they must be 
treated for the purposes of this chapter in the same 
manner and to the same extent as employee contributions 
made prior to the date on which employee contributions 
were assumed by the employer.  An employer shall exercise 
its option under this subsection by July 15, 1983, and 
shall report its choice to the board in writing.  The 
option chosen may not be revoked for the remainder of the 
biennium.  Thereafter, the option choice must be 
forwarded to the board, in writing, by June fifteenth of 
each odd-numbered year. 

 
The statute is silent as to whether the employer may 
elect to provide this contribution for less than all 
of its employees.   
 
However, if a county does participate in PERS, it must 
enter into a participation agreement with the North 
Dakota Retirement Board.  That agreement must state 
that the county will contribute on behalf of each 
eligible employee in an amount equal to that provided 
in N.D.C.C. ? 54-52-06.  N.D.C.C. ? 54-52-02.1(1)(a).   
 
N.D.C.C. ? 54-52-06 requires a 4.12 percent of salary 
contribution by the employer and authorizes the 
employer to pay the employee contribution required 
under N.D.C.C. ? 54-52-05(3).  If the county is paying 
the employee portion of the retirement contributions 
(which is its option under N.D.C.C. ? 54-52-05(3)), 
N.D.C.C. ? 54-52-06 requires the county to pay "an 
amount equal to the required employee's contribution." 
 The "required employee's contribution" is provided in 
N.D.C.C. ? 54-52-05(2) where it states: 
 
  
Each member must be assessed and required to pay 
monthly four percent of the monthly salary or wage 
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paid to him, and such assessment must be deducted and 
retained out of such salary in equal monthly 
installments commencing with the first month of 
employment.  (Emphasis supplied.) 
 
Based on the above statutes, it is my opinion that a 
county's exercise of its option to pay the employee 
portion of the Public Employee Retirement System 
contributions must be made uniformly for each member 
eligible to participate in the plan.  The county may 
not choose only a portion of its eligible employee 
members for whom to pay the employee 
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contribution.  This interpretation is consistent with 
the State Retirement Board's "Guidelines for Employer 
Payment of Member Contributions to the Plan."  NDPERS 
Employers Handbook (1993) p. 73. 
 
Although I have concluded that the county must treat 
all of its employees uniformly with regard to payment 
of the PERS employee contribution, this is based on my 
construction of the particular PERS statutes involved 
which I believe mandate such uniformity.  Other than 
this instance, however, I adhere to the position taken 
by former Attorney General Nicholas J. Spaeth in a 
March 31, 1992, letter to Stutsman County State's 
Attorney Wendy Sulewski, in which he stated: 
 
  
[A] county may adopt personnel policies and wage 
increase measures which are different for merit system 
county employees and non-merit system county 
employees, provided that Central Personnel Division 
policies and rules are applied with respect to merit 
system county employees. 
 
However, I am also mindful of the potential problems 
such differential treatment can make.  As Attorney 
General Spaeth observed: 
 
  
Operating under separate pay administration rules has 
the potential for causing discord between county merit 
system and nonmerit system employees performing 
comparable work.  The potential for actual or alleged 
inequity is likely to increase under separate pay 
administrative rules.  The separate pay administration 
rules must be developed and operated with great care 
in order to avoid these problems. 
 
Id. 
 
Sincerely, 
 
 
 
 
Heidi Heitkamp 
ATTORNEY GENERAL 
 
jjf\jfl 
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 Mr. Stephen J. Rice 
Walsh County State's Attorney 
Courthouse 
Grafton, ND 58237 
 


